כאבי שיניים הם מכת מדינה, קשה מאוד למצוא כיום אדם שמעולם לא סבל בחייו הבוגרים מכאבים כאלה או אחרים בשיניים. אלה כאבים שתמיד יופיעו בתזמון הגרוע ביותר, הם יתקפו אותנו באמצע חופשה בחו”ל, ביום החתונה או לפני פגישה חשובה, אבל רק מעטים יודעים שאפשר למנוע אותם כמעט לחלוטין.
מי מאיתנו לא מכיר את הסיטואציה הבאה – יום בהיר אחד וללא שום התראה מוקדמת, אחת מהשיניים שלנו הופכת לרגישה מאוד ומופיע מין כאב מציק שהולך ומתגבר לאט לאט עד שהוא הופך לבלתי נסבל ממש. ברגע הזה כבר אי אפשר להתרכז בשום דבר אחר חוץ מהכאב – אי אפשר לעבוד, אי אפשר לאכול וממש אי אפשר לישון, ואחרי שלקחנו כבר הר של משככי כאבים עולה בנו ההבנה – אין ברירה, צריך לגשת לרופא השיניים.
זו עובדה, אף אחד לא אוהב ללכת לרופא השיניים. זה מתחיל עוד מהילדות – הריחות, הרעשים והישיבה על הכיסא בפה פתוח יוצרים אצל רוב האנשים אסוציאציה לא נעימה במיוחד ולכן זה לא מפתיע שרבים כל כך דוחים את ההגעה לרופא השיניים עד שהשיניים מתחילות לכאוב והכאב הופך לבלתי נסבל.
מהו הגורם לכאבי השיניים?
בשביל להבין את המקור לכאבים בשיניים צריך להבין תחילה את מהלכה של מחלת העששת אשר אחראית למרבית המקרים בהם מופיעים הכאבים. עששת זו מחלה כרונית שפוגעת בשיניים לכל אורך חיינו, העששת נוצרת כתוצאה מפעילות של חיידקים מסויימים שחיים בתוך הפה ועל גבי השיניים וניזונים משאריות של סוכרים (פחמימות) שנשארים בפה לאחר האוכל. חיידקים אלו מפרישים כתוצר לוואי חומצות שמאכלות את שכבת האמייל, השכבה החיצונית של השן, דבר שמאפשר חדירה של החיידקים אל פנים חומר השן. בהמשך התהליך מגיעים החיידקים אל שכבה פנימית יותר בשן והתפתחותם בתוכה מביאה להרס חומר השן וקריסתו – כך למעשה נוצרים חורים בשיניים.
כאשר התהליך מתמשך והפעילות החיידקית הולכת ומתרחבת היא מעמיקה ומגיעה אט אט אל מוך השן – ליבה של השן אשר בתוכה מצויים תאים האחראים על החיות שלה. עד לרגע זה, כאשר הזיהום מוגבל לשכבות האמייל והדנטין העוטפות את מוך השן לא נרגיש כאב שיניים, אולי רק רגישות מסויימת לחום, קור, מתוק או חמוץ, אך מרגע שהזיהום התפשט והגיע אל מוך השן תתפתח דלקת אשר תגרור כאב בלתי נסבל ולא יהיה מנוס מטיפול מיידי בשן.
מדוע חשוב להגיע לרופא השיניים?
תפקידו של רופא השיניים הוא לאבחן את מקורות הזיהום העששתי בחלל הפה ולעצור את ההתפתחות שלו כשהוא עוד בחיתוליו והנזק עדיין מזערי. ככל ששלב הגילוי של העששת הוא מאוחר יותר, כך יהיה צורך בפעולות מורכבות יותר על מנת לטפל בה.
אבחון עששת בשלביה הראשונים יצריך מהרופא ניקוי והסרה של האזורים המזוהמים ושחזור (סתימה או השלמה אחרת) של חלקי השן שנפגעו בלבד. לעומת זאת, אם הגענו לרופא השיניים עם כאבים, כנראה שהזיהום כבר התפשט עד למוך השן ויהיה צורך בטיפול שורש על מנת להפסיק את הכאב וביצוע טיפולים משקמים על מנת להחזיר לשן את חוזקה ועמידותה בפני כוחות הלעיסה בהמשך.
חשוב לזכור שגילוי מוקדם הוא חיוני לצורך מניעת התפשטות הזיהום העששתי, ככל שנגיע מוקדם יותר אל רופא השיניים כך יגדל הסיכוי שנוכל למנוע מעצמנו כאבי שיניים נוספים בעתיד והוצאה כספית מיותרת.
הדרך לעצירת העששת ומניעת כאבי שיניים
החלק החשוב ביותר בטיפול בכל מחלה, יגיד לכם כל רופא, הוא שלב האבחון. על מנת להפטר מבעיות השיניים ומכאבי השיניים יש צורך באבחון יסודי וכולל של מצב הפה שלכם.
“ישנן בעיות סמויות רבות בחלל הפה שעלולות לגרום להתפרצויות של מחלת העששת” אומר ד”ר גדי שי, מנהל מרפאת לובנדנט בתל-אביב ורופא שיניים בעל ותק של למעלה מ-30 שנה. “שחזורים ישנים כגון – סתימות, כתרים וגשרים שהאטימה שלהן נפגמה במרוצת הזמן כמו גם שיני בינה מסויימות עלולים להוות קרקע פוריה להתרבות חיידקים שהגישה אליהם לא מתאפשרת בפעולות התחזוקה היומיומית של היגיינת הפה.
חשוב לציין שלמשחות שיניים ולתכשירים אחרים כגון שטיפות פה אין השפעה ממשית על רובדי החיידקים האלה או על התפשטותם לאזורים אחרים ורק על ידי זיהוי נכון וטיפול בזמן ניתן למנוע את המשך התפתחותם ואת הפגיעה החוזרת ונשנית בשיניים.”
ד”ר שי מוסיף, “טיפול במוקדים האלה בזמן, לא רק מציל את השיניים הנגועות מפגיעה מתמשכת, אלא הופך את חלל הפה למקום פחות מזוהם ומקטין את הסיכויים להתפתחות עששתית במקומות אחרים בפה. מרגע שזיהינו וטיפלנו בכל מוקדי הזיהום הגלויים והסמויים כל מה שנותר לנו לעשות הוא להגיע לביקורת תקופתית אצל רופא השיניים אשר יוודא שהמצב בחלל הפה נשאר מאוזן ושלא מתפתחים זיהומים חדשים. בדרך זו ניתן להבטיח לעצמנו שקט נפשי ולחסוך “הפתעות” בצורה של כאבים פתאומיים ואובדן שיניים.“
כיצד למצוא רופא שיניים שיידע לאבחן את המקור לבעיות השיניים שלי?
“זה העניין הבעייתי ביותר”, אומר ד”ר שי, “חלק גדול מהמטופלים שמגיעים אלינו למרפאה לא עברו אבחון וזיהוי של המחלות הזיהומיות בחלל הפה כלל או שלא ניתן להם דגש על חשיבות עצירת הזיהומים האלה בזמן. הם קיבלו טיפול נקודתי בשן שהם התלוננו עליה בלבד מבלי שזכו להתייחסות למחלות העששת והחניכיים שמשתוללות אצלם בפה.
דוגמה מובהקת לכך היא מ’, מטופלת אשר הגיעה אלינו לאחרונה עם תלונה לכאבים באזור ששוקם על גבי שתל. האבחנה הראתה אובדן תמיכה של העצם באזור המושתל עקב תהליך זיהומי נרחב. בנוסף לכך באבחון התגלו רמות גבוהות של זיהום בחלל הפה שנבע בין היתר מהצטברות חיידקים בתוך ועל גבי השיניים האחרות בפה. למעשה זוהו מוקדי עששת ודלקות חניכיים אשר לא טופלו בזמן והזיהום החיידקי שנובע מהן גרם בסבירות גדולה לכשלונו של השתל.
מ’ מאוד הופתעה מהממצאים של האבחון שערכנו לה ועוד יותר כאשר הסברנו לה שניתן היה להמנע מכל עוגמת הנפש שחוותה כתוצאה מכשלון השתל אילו היה נעשה אבחון נכון ומדוייק מלכתחילה.”
בתור רופא שכתב אלפי תיקי אבחון למטופלים ובתור הממונה על תחום האבחון במרפאת לובנדנט ד”ר שי מעיד: “כל מטופל אשר מגיע למרפאה שלנו עובר אבחון יסודי של מצב הפה והשיניים שלו. במהלך האבחון מאותרים הגורמים הגלויים והנסתרים לזיהומים בחלל הפה ונבנית עבורו תוכנית טיפול מותאמת אישית – זהו החלק החשוב ביותר בטיפול ובלעדיו אנו לא עושים ולו צעד אחד קדימה.
המטרה היא למגר את אותם זיהומים שגרמו וגורמים נזק לפה ולשיניים ולהביא את המטופל למצב מאוזן במהירות האפשרית. דרך פעולה סיסטמטית זו ביחד עם שיתוף פעולה צמוד של כל הצוות הרפואי מאפשרת לנו לשים סוף לטיפולים חוזרים ונשנים ולפטור את המטופלים שלנו מכאבי שיניים והפתעות בעתיד.”
ד”ר גדי שי הוא המייסד והמנהל הרפואי של מרפאת “לובנדנט” בת”א המתמחה באבחון וגילוי זיהומים נסתרים, שיקום הפה וטיפולים אסתטיים מתקדמים. צוות המרפאה מורכב מרופאים מומחים בתחומם בעלי עשרות שנות ניסיון ואלפי מטופלים מאושרים שנפתרו מבעיות חוזרות בשינייים ונהנים מחיוך יפה וחופשי מכאבים.
- איך למנוע כאבי שיניים אחת ולתמיד ולהמנע מהפתעות בחלל הפה? - 22/06/2021
- כתר לשן – סיכונים וסכנות הכרוכים באיכותם של הכתרים - 24/01/2019
- סוגי כתרים לשיניים – איזה כתר מתאים לכם? - 15/07/2018