חניכיים הן חלק מהרירית של חלל הפה שבחלקן גם מקיפה את השיניים. להבדיל מהרירית של פנים הלחי והשפתיים, רוב החניכיים מחוברת לעצם שמתחתיהן בעזרת סיבים צפופים, מה שהופך אותם לרקמה עמידה יותר בפני הלחצים שקיימים באזורי הלעיסה.
לחניכיים תפקיד חשוב בשמירה על השיניים ממפגעים פיזיים ומזיהומים שקיימים בחלל הפה.
נסיגת חניכיים היא תהליך שבו שולי החניכיים שמקיפות את השיניים נסוגות לאחור וחושפות חלק משורש השן.
כאשר מתרחשת נסיגת חניכיים, נוצרים מרווחים בין השיניים לקו החניכיים. נסיגת חניכיים עשויה להביא למראה לא אסתטי של השיניים בזמן החיוך ומקל על חדירת חיידקים מזיקים לחללים שבין השיניים והחניכיים.
במידה ולא מבוצע טיפול בנסיגת חניכיים, רקמת החניכיים והעצם המחזיקה את השיניים במקומן עלולות להינזק ולהוביל לאובדן שיניים.
נסיגת חניכיים היא בעיה דנטלית נפוצה. רוב האנשים לא יודעים שהם סובלים מנסיגת חניכיים בגלל שתהליך נסיגת חניכיים מתרחש בצורה הדרגתית או נמצא באזורים פנימיים ופחות נצפים של חלל הפה.
הסימן הראשון לנסיגת חניכיים הוא בדרך כלל רגישות יתרה בשיניים או כאשר מבחינים בכך שהשיניים נראות ארוכות מהרגיל.
חשוב מאוד לא להתעלם מנסיגת חניכיים. אם אתם חושבים שהחניכיים שלכם נסוגות, קבעו בדיקה אצל רופא השיניים וכמובן ביקור אצל שיננית – טיפול בנסיגת חניכיים יכול לתקן את הנזק שנגרם לחניכיים ולמנוע נזקים נוספים וחמורים יותר בעתיד.
מה גורם לנסיגת חניכיים?
ישנם מספר גורמים לנסיגת חניכיים:
מחלת החניכיים – מחלת חניכיים מהווה את הגורם העיקרי לנסיגת החניכיים. להתפתחותה של מחלת חניכיים אחראים מספר גורמים, אך העיקרי שבהם הינו זיהום חיידקי הנצמד לדופן השן. כתגובה להמצאות החיידקים בצמוד לרקמה של החניכיים, הרוויה בכלי דם, מתפתחת תגובה הגנתית של הגוף בצורת דלקת שמתפתחת עד כדי מחלת חניכיים.
במידה והחיידקים שאחראים לזיהום לא מוסרים מהשן בזמן, הפעילות הדלקתית שנגרמת בעקבות מחלת חניכיים גורמת להרס חמור של רקמות החניכיים ושל עצם הלסת שמחזיקה את השיניים במקומם.
מחלת החניכיים היא הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים והיא מחייבת טיפול מיידי על מנת לשמור על השיניים בפיכם.
הגנים שלנו – ישנם אנשים אשר רגישים יותר למחלת החניכיים. למעשה, מחקרים מראים שלשלושים אחוזים מהאוכלוסייה הכללית ישנה נטייה מוגברת לפתח מחלת חניכיים.
הברשת שיניים אגריסיבית – היות והחניכיים שלנו הינם רקמה מיוחדת. חוזקה והמרקם שלה שונים אצל כל אדם ואדם. אם החניכיים שלכם עדינות ואתם מברישים את השיניים שלכם בצורה חזקה מדי הדבר יכול לגרום לפגיעה פיזית ברקמה של החניכיים והעלמותה. יחד עם החניכיים נעלמת גם העצם שתומכת בשן ומתרחשת חשיפה של שורש השן.
שינויים הורמונליים – תנודות ברמות ההורמונים במהלך חיי האישה, כגון גיל ההתבגרות, הריון וגיל המעבר יכולים להפוך את החניכיים לרגישות יותר ולפגיעות של נסיגת חניכיים.
עישון – על פי המחקרים, עישון מהווה גורם משמעותי הן למהלך מחלת החניכיים, קצב התפתחותה ופגיעה בעצם שתומכת בשן ובחניכיים הסמוכות והן ולתהליכי הריפוי במידה ומטפלים בגורמי הזיהום האחראים למחלה.
שיניים עקומות או סגר לא תקין – כאשר השיניים אינן נסגרות אחת על השנייה בצורה תקינה נוצר עומס על חלק מהשיניים שמועבר גם אל החניכיים ועצם הלסת התומכת בשן מה שיכול להוביל לנסיגת חניכיים.
פירסינג בלשון או בשפה – תכשיטים בחלל הפה יכולים לשפשף את החניכיים, לגרות אותן ולהביא לשחיקת הרקמה הרכה שמרכיבה אותן ובכך לגרום לחניכיים לסגת.
איך מטפלים בנסיגת חניכיים? – טיפול בנסיגת חניכיים
דרכי הטיפול בנסיגת חניכיים חייבות להיות מותאמות לאבחנה הרפואית בה ייקבע הגורם לתופעה. יצוין שכל טיפול יתחיל בבדיקה מדוקדקת של הרובד החיידקי הנמצא על גבי השיניים.
על הבקרה אחראים בצוותא המטופל/ת עצמו/ה והשיננית המטפלת.
בנסיגת חניכיים מתונה הנגרמת על ידי זיהום חיידקי, יכול לטפל רופא השיניים שלכם באמצעות ניקוי עמוק של האזור הנפגע.
במהלך הניקוי העמוק, אשר נקרא גם הקצעת שורשים או הטריה , שכבות פלאק ואבנית אשר הצטברו על השיניים ועל שורשי השן מתחת לקו החניכיים מוסרות ואזור השורש החשוף מוחלק על מנת שיהיה קשה יותר לחיידקים להצמד אליו.
כמו כן, ייתכן ולאחר הקצעת השורשים יוחדר חומר אנטיביוטי מיוחד על מנת להרוג את שאריות החיידקים המזיקים.
כעבור כחודשיים תתבצע בדיקה חוזרת לבירור המצב וינתנו המלצות להמשך הטיפולים, במידה וידרשו.
במקרים שבהם בבדיקה החוזרת יתגלו אזורים שהגורם המזהם ממשיך להתפתח בהם, יומלץ על ניתוח חניכיים זעיר נקודתי , לרוב עם שימוש בחומרים ביולוגיים, על מנת למגר את מקור הזיהום ואף לתקן את הנזק שנגרם בעקבות הדלקת ונסיגת החניכיים.
למידע נוסף בנושא בריאות החניכיים
סוגי ניתוחים לטיפול בנסיגת חניכיים
את הניתוחים הבאים מבצע רופא החניכיים על מנת לטפל בנסיגת החניכיים:
ניתוח חתך והקטנת כיסי החניכיים – במהלך ניתוח זה רופא השיניים או רופא החניכיים פותח את רקמת החניכיים שניזוקה ומסיר את החיידקים מכיסי החניכיים ולאחר מכן סוגר ומהדק היטב את החניכיים חזרה ומקטין בצורה זו את כיסי החניכיים.
ניתוח רגנרטיבי – אם העצם התומכת בשיניים נהרסה בעקבות נסיגת חניכיים, יומלץ על ביצוע ניתוח רגנרציה לעצם שאבדה. כמו בניתוח חתך והקטנת כיסי החניכיים – רופא השיניים יפתח את רקמת החניכיים ויסיר את שכבת החיידקים.
בנוסף לכך חומר רגנרטיבי כמו ממברנה, רקמה מושתלת או חלבון מעודד רקמה יונחו באזור על מנת לעודד את הגוף לייצר עצם ורקמת חניכיים באותו האזור. לאחר שהחומר הרגנרטיבי מונח באזור, החניכיים מהודקות בחזרה למקומן ומוצמדות לשיניים.
השתלת רקמה – ישנם מספר סוגים של השתלת רקמה אולם השיטה הנפוצה ביותר נקראת השתלת רקמת חיבור. בפרוצדורה זו נוצר חתך בגג הפה ומוצאת רקמה מתוך החתך הנקראת ‘רקמת חיבור סאבאפיטלית’ , לאחר הוצאתה, רקמה זו נתפרת מסביב לשן או השיניים אשר שורשן נחשף. לאחר שהרקמה נלקחה והושתלה, החתך בגג הפה נתפר בחזרה.
כיצד ניתן למנוע נסיגת חניכיים?
הדרך הטובה ביותר למניעה של נסיגת חניכיים היא לשמור היטב על החניכיים והשיניים שלכם.
צחצחו והעבירו חוט דנטלי בכל יום והגיעו לרופא השיניים או לרופא החניכיים שלכם לפחות פעמיים בשנה או לפי ההמלצה שלו – אם יש לכם נסיגת חניכיים ייתכן ורופא השיניים שלכם ירצה שתגיעו לעתים תכופות יותר.
בזמן צחצוח שיניים השתמשו תמיד במברשת שיניים בעלת זיפים רכים ובקשו מרופא השיניים או השיננית שלכם להראות לכם מהי הדרך הנכונה לצחצח את השיניים שלכם.
אם הסיבה לנסיגת החניכיים היא בעיה במנשך או שחיקת שיניים כאשר אתם אצל רופא השיניים התייעצו עם רופא השיניים שלכם על הדרכים לפתירת הבעיה.
דרכים נוספות למניעת נסיגת חניכיים:
- אם אתם מעשנים – הפסיקו לעשן
- אכלו בצורה מאוזנת ובריאה
- עקבו אחר שינויים במצב השיניים או החניכיים שלכם.
על ידי שמירה ומעקב אצל רופא השיניים אחר מצב השיניים שלכם אתם יכולים למנוע בעיות בחלל הפה ולשמור על חיוך בריא ויפה למשך כל החיים.
אולי יעניין אתכם לקרוא על – הלבנות שיניים
- איך למנוע כאבי שיניים אחת ולתמיד ולהמנע מהפתעות בחלל הפה? - 22/06/2021
- כתר לשן – סיכונים וסכנות הכרוכים באיכותם של הכתרים - 24/01/2019
- סוגי כתרים לשיניים – איזה כתר מתאים לכם? - 15/07/2018